Smagen af hav på parmesanbund

Ost smager af nødder, blomster, stald, vilde krydderurter på en alpeeng. For eksempel. Tang smager af hav, salte bølgesprøjt, havfruer og svømmende fisk langs den sandede havbund. Kan man kombinere det? Det satte jeg mig for at finde ud af.

Anledningen er en bloggerkonkurrence, som fiskehandleren Hav og Seamore (tangprodukter) står bag.

Det er første gang, jeg bruger tang i mit køkken. Jeg har brugt to slags tang: I sea Pasta, som ligner tagliatelle, og er lidt sej i konsistensen. Den er temmelig smagsneutral, og det klæder den at være i selskab med en tyktflydende mascarponesauce. Den anden tang er der derimod helt anderledes pift i: I sea bacon er en eksplosion af salt og umami, ja, den kan næsten træde i stedet for bacon, når den indgår i en ret.

Nok om det – nu til opskrifterne. Der er flere varianter, og vi begynder med den mest enkle – den som passer til en almindelig hverdag.

 

Tang og parmesan

Tang med kammuslinger og mascarponesauce

Ingredienser (2 personer)
50 g I sea Pasta (tang-tagliatelle)
bouillon

Sauce:
1 skalotteløg, fintsnittet
1 fed hvidløg, fintsnittet
smør
4-6 kammuslinger (du kan også bruge fisk som fx laks eller sej)
citronsaft
salt og peber
½ dl hvidvin
2-3 spsk mascarpone (ca 100 g)

3-4 blade I sea Bacon
olie til stegning

Evt. lidt tangsalat (fra fiskehandleren) som pynt og tilbehør

Læg I sea Pasta i en skål med vand i ca. 20 minutter (det mindsker havduften, når du koger den). Kog i rigeligt vand (tilsæt evt. lidt grøntsagsbouillon til vandet) i 15-20 minutter. Hæld vandet fra.

Svits i mellemtiden løg og hvidløg i smør. Tag det af panden. Steg kammuslingerne ved kraftig varme i 3-4 minutter på hver side. Kom dem på en tallerken og dryp med citronsaft og krydr med (lidt) salt og peber.

Kom løgene tilbage på panden, hæld hvidvin ved og kom mascarponen i. Rør forsigtigt mascarponen ud til den er smeltet. Spæd evt op med lidt vand, og afgiver kammuslingerne lidt saft, hælder du også det i saucen. Smag til med peber, men vær varsom med salten, da der også er salt i tangen.

Steg I sea Bacon-bladene sprøde i 20-30 sekunder på panden. (Du kan også bage dem uden fedtstof i ovnen, de bliver dog næsten smuldrende, men har stadig stor smag).

Vend tang-pastaen med saucen. Anret med kammuslinger og I sea Bacon-blade. Pynt med lidt tangsalat. Vupti – der er serveret.

 

Har du lidt mere tid, end man har på en typisk hverdag, kan du udvide retten med en bund af parmesan.

Tang og parmesan

Tangpasta på parmesanbund

Ingredienser:
Fintrevet parmesan

Fordel ca. 5-7 spsk fintrevet parmesan på en bageplade med bagepapir i en rund cirkel med ca. 15 cm i diameter. Bag ved 200 grader i ganske få minutter. Når osten er smeltet og bliver gylden, vender du osten og bagepapiret over et omvendt glas eller skål. Træk forsigtigt bagepapiret af. Lad osten afkøle, og du har en skål af parmesan.

Anret tang-pasta med mascarponesauce, tang-blade og kammuslinger på bunden.

Jeg forsøgte også med en variant af parmesanbunden, hvor jeg udover fintrevet parmesan lagde nogle af de udblødte tangpastaer. Bagt i ovnen på samme måde og vendt ud over et glas. Mulighederne er mange 🙂

 

Tang og parmesan

 

Tang på en osteblog? Hav og græssende køer? Tja, begge produkter er naturlige produker. Begge indeholder både salt og umami (som parmesanen), og begge har en god og spændende historie bag. Jeg synes, det holder – og det var sjovt at prøve det af i mit eget køkken.

Har du erfaringer med tang i mad? Del dem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *