For nylig deltog jeg inden for samme uge i to meget forskellige samtaler. Den ene fandt sted ved frokostbordet blandt ostekolleger. Her talte vi om vores børn, som jo på nogle punkter er vokset op i en osteklokke. I deres madpakker ligger stave af grottelagret gruyère og brud af parmigiano reggiano, og børnene ved præcis, hvilke typer ost, de bedst kan lide. Også når de om eftermiddagen åbner køleskabet og spørger: ‘Hvad har vi egentlig af ost?!’.

Den anden samtale handlede om børn, der ikke vidste, hvordan en majskolbe så ud. Hvilket kan gøre mig helt trist til mode. Vi voksne er nødt til at vise vores børn vejen ved at tale om fødevarers smag, udseende og kvalitet, hive dem med i køkkenet, udsætte dem for en masse forskellige smagsoplevelser og udstyre dem med et sprog og viden omkring mad.

Mit Kokkeri

Med børnekogebogen Mit Kokkeri bliver vores børn hjulpet godt på vej. Bogen er netop udkommet i 4. udgave. Her er opskrifter i børne-/ungehøjde som fx hotdog de luxe,  kyllingenuggets og burger – alle i en sund og grøntssagsspækket udgave. Nogle af opskrifterne fås også som video, og der er gode forklaringer om råvarer samt tips til hvordan man gør i køkkenet. Og så glæder det mit ostehjerte, når der ikke bare står ‘ost’ i ingredienslisten, men at der også er taget stilling til hvilken slags ost.

Ost i mad

For det er jo ikke det samme resultat man får, om man bruger frisk mozzarella eller roquefort (dog ikke nævnt i denne bog). Det kan godt være, at begge dele smager skønt – men smagsintensiteten er selvfølgelig ikke den samme.

Fra Mit Kokkeri har jeg fået lov til at dele opskriften på bruschetta, hvor en af varianterne er med pesto, frisk mozzarella, cherrytomater og pinjekerner. Men prøv lige at skift mozzarellaen ud med en blåskimmelost fx roquefort – og se, hvad der sker!

 

Bruschetta med mozzarella

 

Bruschetta med pesto, cherrytomater og frisk mozzarella

Ingredienser (4 personer)

Basilikumpesto
50 g mandler
1 stort bundt basilikum
2 dl olivenolie
evt. 30 g revet parmesanost
½ citron
½ tsk salt
½ tsk peber

Rist mandlerne på en varm, tør pande uden fedtstof. Rør i dem jævnligt. Kom basilikum og olie i en foodprocessor og blend det. Tilsæt de ristede mandler samt parmesanen og blend videre til en grov pesto. Pres citronen og rør saften i pestoen. Krydr med salt og peber.

Brød
1 hvidt surdejsbrød med sej krumme
Olivenolie
2 fed hvidløg

Tænd ovnen  på 200 grader. Skær brødet i skriver, og dryp lidt olivenolie over. Grill brødene sprøde, eller rist dem gyldne og sprøde i ovnen i ca. 6 minutter. Hold øje. Pil 1-2 fed hvidløg og stryg hvidløgsfeddene over de ristede skiver brød, så brødet får lidt smag fra hvidløget.

Tomattopping
2-3 modne tomater
1/2 rødløg (kan undlades)
1 ½ spsk olivenolie
1 spsk eddike (fx balsamico)
Salt og peber
1 bøtte basilikum

Skær tomat og rødløg i små tern. Skyl og hak basilikum. Du skal bruge 3 spsk finthakket persille. Gem lidt hele blade til pynt. Bland tomater og rødløg med olivenolie, eddike, lidt salt, peber og basilikum.

Bruschetta
125 g frisk mozzarella, i skiver
2 spsk ristede pinjekerner
basilikumblade (til pynt)

Smør brødene med pesto og top med tomatblandingen, frisk mozzarella og drys med ristede pinjekerner. Pynt med hele blade basilikum.

Anret brødene på et fad sammen med 2-3 andre slags bruschetta med forskellige topping efter eget valg og et stort fad med snackgrønt  (agurk, gulerødder, peberfrugt og cherrytomater) samt dips. Andre slags toppings kan være: Humus med agurk og krydderurter eller guacamole med tomat, peberfrugt og basilikum.

 

Mere om Mit Kokkeri?

Vil du se flere opskrifter, og har dit barn ikke fået bogen udleveret i skolen, kan du finde opskrifter og videoer på mitkokkeri.dk. Bogen er et glimrende redskab i hånden på familiens yngre medlemmer, når de skal have en maddag. Og maddage er et vigtigt skridt på vejen mod en generation med viden om og holdninger til det, vi putter i munden. Uanset om vi taler om frisk mozzarella, roquefort eller helt andre råvarer. Held og lykke!

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar