Meningen med myseost

Vinterferien i de norske fjelde er vel overstået. Frisk luft, timers slid på langrendsløjperne, susen ned ad slalombakkerne og masser af sne. Jeg holder meget af Norge, men der er en ting, som jeg ikke helt forstår. Det er myseosten – eller brunosten, som den også kaldes. Den er jo om noget en national norsk stolthed med lange traditioner bag. Jeg håber, at nogle af jer læsere måske kan forklare mig meningen med myseosten…

Myseost og ostehøvl

 

VALLE GIVER KARAMELSMAG
Myseost er et restprodukt fra ostefremstillingen, ligesom ricotta. Når ostekornene har samlet sig til en ost, er der en del valle tilovers. Vallen (myse på norsk) koges ind eller dampes, før man tilsætter mælk og fløde fra ko og/eller ged. Herefter fortsætter man med at koncentrere blandingen, mens vandet fordamper endnu mere. Vallen indeholder en del mælkesukker, og det er dét, der giver den karamelliserede smag og den brune farve.

Og det er måske også her mit forståelsesproblem ligger, for osten smager jo ikke af ost. Havde den heddet karamelpålæg eller noget lignende, så var det jo en ganske anden sag 🙂

Her kan du se nogle idylliske billeder fra Norge, samt hvordan varm myseost ser ud:

 

Er der noget, som i Norge går godt i spænd, så er det varme vafler med skiver af myseost. Som her, hvor osten indgår på lige fod med marmelade:

Vafler og myseost

Man kan altid lure et lands fødevarevaner ved at gå en tur i det lokale supermarked. Vi var i Rema 1000, der på trods af sin relativt beskedne størrelse havde et rigt udvalg af myseoste:

Myseost i butik

 

MEGET NORSK TRODS FALDENDE FORBRUG
Ifølge melk.no spiser hver nordmand i gennemsnit 17,6 kg ost. Forbruget af myseost er faldende og udgjorde i 2012 1,85 kg pr. nordmand.

Men myse er stadig meget norsk, og noget af det, der gør nordmænd til nordmænd, som denne video fra Tine fortæller:

Hvad mener du om myseost? Hvad er meningen? Og hvordan/hvornår spiser du myseost?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *