EKSPERIMENT #1: MIN ALLERFØRSTE OST

I sensommeren var jeg i Finland nogle dage, hvor jeg var så heldig at være inviteret til frokost hjemme hos en kollega. Hun havde lavet en typisk finsk frokost. Der var kantarelsuppe, melon og røget rensdyrkød, en dejlig sommersalat med fisk, mørkt brød – og så var der hendes egen hjemmelavede ost. Opskriften var fra hendes bedstemor. Bemærk det fine mønster, der kommer fra osteformen.

 

Finsk firiskost

 

Jeg fik også opskriften og har nu kastet mig ud i min allerførste hjemmelavede ost nogensinde (ved egentlig ikke lige hvorfor det tog så længe). Min kollega havde en fin firkantet osteform af træ, hvor der var hul mellem bund og sider, så vallen kunne løbe fra. Jeg har i stedet brugt en sigte. Det gode ved denne opskrift er, at du ikke behøver særlige ingredienser, men bare kan kaste dig ud i det.

 

Ingredienser til hjemmelavet ost

 

HJEMMELAVET OST
Ingredienser:

3 liter sødmælk
1 spsk smør
2 æg
1 kg tyrkisk yoghurt 10% (eller græsk yoghurt 10%)
salt

Varm mælken op i en gryde, den skal næsten koge. Kom smør i og lad det smelte. Rør æg og yoghurt sammen og kom æggeblandingen i den varme mælk. Lad gryden stå over varmen (det må ikke koge), indtil konsistensen bliver kornet. Det sker stille og roligt, men kan tage tid (op til en time, dog kortere med græsk yoghurt end tyrkisk yoghurt). Husk at røre jævnligt. Læg et osteklæde (eller stofble) i en sigte og tag ostekornene op i sigten lidt efter lidt. Drys salt ind i mellem lagene (der skal en lille smule mere salt til, end du tror). Pres til sidst osten en anelse med fingrene, fold klædet ind over den og sæt i køleskabet i minimum seks timer.
Vend ud på en tallerken og server. Osten har en mild og delikat smag.

Store, bløde ostekort i først, senere bliver de lidt mindreOstekorn i sigtenHjemmelavet ost

 

BONUSTIPS TIL OSTENØRDEN

Og hvad er det så lige der sker i denne osteproces? Yoghurten er sur og får mælken til at skille (her bruger mejerier mælkesyrekultur), og æggets stivelse hjælper mælkens hvide bestanddele med at samle sig (her bruger mejerierne osteløbe). Så simpelt og alligevel vildt fascinerende!

 

Hjemmelavet ost

God fornøjelse!!!

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar