Hjemmelavet cream cheese

Hjemmelavet flødeost

At lave sin egen ost er noget helt særligt. Her får du virkelig fornemmelsen af, hvad der sker, når man tryller flydende mælk om til en ost. Min allerførste ost lavede jeg i mit køkken med helt almindelige ting og ingredienser. Men med en lille investering i de rigtige bakterier og enzymer (og lidt grej), får du mange flere muligheder.

Hjemmelavet cream cheese

Flødeost er nemt at lave, den kræver dog lidt ventetid, så start dagen før.

Hjemmelavet cream cheese

HJEMMELAVET FLØDEOST

Ingredienser (ca 450 g ost)
½ liter piskefløde
½ liter uhomogeniseret sødmælk
1/8 tsk syrevækker* (eller meget, meget lidt), opløst i lidt vand
2 dråber osteløbe* rørt ud i 1 spsk vand
1/4 tsk salt

Varm fløde og mælk op i en gryde til 22 grader. Kom  syrevækker i og rør godt. Kom osteløbe i og rør i ca. 1 minut. Kom plastikfilm over gryden og stil den ved stuetemperatur i 12-16 timer.

Hæld den let stivnede masse i en sigte beklædt med et ostelærred (eller evt. en stofble**). Lad det afdryppe i 4-6 timer.

Vend ud i en skål og kom 1/4 tsk salt i. Rør og smag efter ca. 5 minutter (saltet skal lige nå at trænge ind i osten). Hvis den stadig mangler salt, kom lidt ekstra i.

God fornøjelse!

Hjemmelavet cream cheese

*osteløbe, enzymer (og meget andet til osteproduktion kan du købe på nettet, fx hos Hjemmeriet eller Dansk Hjemmeproduktion).

**en stofble kan bruges, men da den er vævet lidt tæt, er det klart bedre at bruge et ostelærred.

Hjemmelavet cream cheese

2 kommentarer

  1. Mit personlige trick er at fore en sigte med udfoldede kaffefiltre, Vallen løber igennem og ostemassen kan foldes eller skrabes af efter afdrypning.

  2. Hej Camilla.

    Jeg har et spørgsmål som måske lyder lidt dumt, men jeg har ingen erfaring i dette og vil derfor være på den sikre side.
    Du skriver at man skal bruge uhomogeniseret sødmælk, hvorfor? Hvad vil der ske hvis jeg køber normal sødmælk i netto og bruger det til at lav flødeosten?

    Mvh. Alexander

    • Hej Alexander,
      Ingen spørgsmål er dumme!
      Når mælken er uhomogeniseret er fedtmolekylerne ikke slået i stykker, og derfor er det nemmere at få mælken til at koagulere eller stivne. Måske kan du bruge den almindelige fra Netto (jeg har ikke prøvet det), men alle mejerister anbefaler uhomogeniseret mælk. (Kig efter Naturmælk, Thise eller Arlas Årstidsmælk).
      God fornøjelse!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*