Det er faktisk titlen på en kogebog, jeg engang fik i Italien. Den er (som titlen måske afslører) fuld af opskrifter med Gorgonzola – lige fra  “happy hour” og antipasti over primi og secondi piatti til den afsluttende dolce/dessert.

Gorgonzola my love-kogebog

Bogen er skøn med sin store passion for gorgonzola, der kommes i det hele! Jeg ville nok ikke vælge at servere fire gorgonzolaretter i rap 🙂 , men jeg kan anbefale denne Tortino Gorgonzola e pere (tærte med gorgonzola og pærer). Gorgonzola og pærer er en kendt kombination, og her i tærten fungerer det også. Sødmen fra de modne pærer smelter ind i gorgonzolaens pikante og alligevel søde smag. Mit råd er: Nyd tærten og server en god salat til eller bagefter.

PICCANTE OG DOLCE

Gorgonzola findes i to grundtyper: Piccante og Dolce. Italiernerne sværger selv til Dolce, som er den mere cremede og sødlige type. Gorgonzola Piccante er derimod mere fast i konsistensen, lidt mere “blå” og har en mere markant smag. Forskellen skyldes primært den blåskimmelkultur, der er brugt i osten, men også lagring spiller en rolle.

Billedet nedenfor er faktisk ikke det bedste, da de to oste ser ret ens ud. Normalt ville en Piccante have lidt mere blåmarmorering. Her i tærten er begge ostetyper brugt. Dolce er der mest af, for den har den mildeste smag, og Piccanten bruges i små mængder til at skærpe smagen – uden det bliver for kraftigt.

Ingredienser til tærte med gorgonzola og pærer

TÆRTE MED GORGONZOLA OG MODNE PÆRER
Ingredienser (4-6 personer):

1 rulle tærtedej eller hjemmelavet tærtedej
3 modne pærer
250 g gorgonzola Dolce
50 g gorgonzola Piccante
Rul tærtedejen ud, læg i tærtefaden og forbag i 5 minutter ved 200 grader.
Skræl pærerne og skær i tynde strimler. Læg dem tæt i bunden af tærten. Fordel gorgonzola ovenpå i små stykker.
Bag tærten yderligere 10 minutter. Lad den afkøle lidt og server.

Tærte med gorgonzola og pærer Tærte med gorgonzola og pærer

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar