En ostemad kan være mange ting. Vi danskere har vores rugbrød med en skive danbo, men udenfor landets grænser kan en ostemad være meget andet.

En af klassikerne på det franske bistrokort er sandwichen Croque Monsieur, en grillet sandwich med ost og skinke. (Croque betyder knasende / sprød, og monsieur er mand.)

Efter sigende stammer den tilbage fra starten af 1900-tallet. Om den opstod som en fejl, hvor en sandwich med ost og skinke lå for tæt på en varmekilde og fik osten smeltet ud over det hele, eller om det skyldes en uheldig restauratør, der løb tør for baguettes og brugte toastbrød i stedet, som han grillede for at opnå samme sprødhed – det gør for mig ikke så meget. Den oprindelige version består af brød, smør, ost (gruyère) og skinke – men som med alt andet, findes der også et hav af variationer. Her kommer min.

Croque Monsieur

Croque Monsieur

Ingredienser (2 personer):
Ostecreme:
3 spsk creme fraiche
1 spsk dijonsennep
2 spsk purløg, finthakket
120 g emmental, revet (eller en anden gul ost fx cheddar, gruyère eller Jarlsberg)
salt
peber

4 skiver brød
100 g kogt skinke, i skiver
evt. lidt rucola
lidt purløg, finthakket (til pynt)

15 minutter ved 200 grader.

Rør ingredienserne sammen til ostecremen.

Læg brødskiverne på en bageplade med bagepapir. Fordel ostecremen på alle skiverne. Fordel skinken på to af skiverne (og evt. lidt rucola), og læg de to andre skiver ovenpå. Bag sandwichen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Drys med purløg og skær i halve.

Croque Madame

Lægger du et spejlæg på toppen af din sandwich har du… voilà en Croque Madame – ægget set fra oven minder nemlig om en damehat.

Croque Madame

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar