Denne lækre tomattærte med revet parmesan i tærtedejen og masser af mozzarella i fyldet er taget fra bogen “Kryddersnapse og hvad dertil hører” Den er skrevet af snapsemanden Niels Stærup, og Carsten Kyster har udviklet alle opskrifterne.

Kryddersnapse og hvad dertil hører

 

SNAPSEMANDENS PASSION

Selv om påsken (en af snapsens højtider) står for døren, så kan snaps sagtens forsøde tilværelsen og måltider hele året rundt, skriver Niels Stærup i forordet.

Han lavede sin første snaps som 14-årig, men har gennem årene lavet rigtig mange snapse. For et par år siden tog han en vigtig beslutning: Han gjorde sin hobby til sin levevej. Det er der kommet to snapsebøger og en masse andet godt ud af.

Bogens snapse er inddelt efter tid (eller temperament?) – her er både opskrifter på de hurtige snapse og dem, der er værd at vente på.

Tomattærten med mozzarella kan blandt andet nydes med en snaps på gran med vanilje og lakrids. Begge opskrifter kommer her. Bogens flotte billeder er taget af Maria P.

 

Tomattærte med mozzarella og parmesan

TOMATTÆRTE MED MOZZARELLA, OREGANO OG PARMESANBUND
Ingredienser (4 personer):

Tærtedej
100 g rugmel
100 g hvedemel
75 g koldt smør, skåret i tern
50 g revet parmesan
1 tsk. salt

Tærtefyld
4 mozzarellaoste à 100 g
¼ bundt oregano
200 g små tomater på stilk
2 spsk. olivenolie
½ bundt basilikum
Salt
Sort peber

Tærtedej:
Kom de to meltyper, smør, parmesan og salt i en blender, og blend det forsigtigt sammen. Dejen kan også samles i hånden. Lad dejen hvile i køleskabet i 1–2 timer. Tag derefter tærtedejen direkte fra køl, og riv den på den grove side af et rivejern ned i 4 små tærteforme. Pres dejen ud med fingrene, så dejen dækker hele formen, også op ad kanterne. Bag bundene i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 10–15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Tag de bagte bunde ud af formene, og lad dem køle helt af.

Tærtefyld:
Kom en hel mozzarellaost i hver tærte og drys med grofthakket oregano, salt og peber. Kom tomaterne i et ildfast fad og stænk med olivenolien. Bag tomater og tærter i en forvarmet ovn ved 185 grader i 25–30 minutter. Server tærterne lune eller kolde med de bagte tomater og basilikum.

Tip: Man kan eventuelt bruge færdig tærtedej eller butterdej til denne ret.
Snaps med gran og vanilje

GRAN MED VANILJE OG LAKRIDS (TAGER  4 UGER)

1 l glas med skruelåg
2–3 nye skud af rødgran, længde ca. 10 cm
1 vaniljestang
1 tsk. lakridspulver
1 flaske vodka, 70 cl

Skyl granskuddene, flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom det hele i glasset sammen med vaniljestangen og lakridspulveret. Hæld vodkaen over. Lad det trække 1–2 uger. Ryst glasset et par gange, mens snapsen trækker, for at få lakridspulveret rystet ud i vodkaen. Smag efter 1 uge. Hvis du vil have en kraftigere snaps, så lad den trække 1 uge mere. Filtrer snapsen, og hæld den færdige kryddersnaps på flaske eller karaffel. Lad den hvile yderligere 2 uger, før den nydes.

Og NEJ, den kan ikke laves nu og nydes denne påske. Til gengæld har jeg tidligere lavet denne snaps på 24 timer, og lige nu står en af Niels’ hurtige snapse og trækker – læs om den på bloggen i morgen. Så når du også at blive “snapseklar” til påske!

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar