Sidste år stillede en række friske mænd op til konkurrencen ved den lokale ostefestivals for Livarot. De skulle dyste om at spise en Livarot på 780g hurtigst muligt. For vinderen tog det præcis 1 minut og 51 sekunder – aflur selv tricks’ne her på videoen! Måske ikke det mest charmerende syn, men de lokale ostefestivaler (og andre lokale fester) kan være en omvej værd, hvis man alligevel er på de kanter. Ofte udstiller forskellige producenter stolt deres produkter, som man kan smage på – og de bedste oste bliver præmieret. Markeder, musik og masser af smag kan være noget af det, man møder.

Livarot ostefest 2013

Jeg har samlet nogle af de franske ostefestivaler, som finder sted i løbet af sommeren herunder:

20.-21. juli: Vin- og ostefest i Besse-et-Saint-Anastaise, Puy-de-Dôme (63), Auvergne. Se mere her.

21. juli: La fête du Picodon (gedeost) i Saoû, Drôme (26). Konkurrence om den bedste Picodon, musik, mad, marked med mere. Læs mere her

28. juli: Den 20. Fête du Fromage i Etsaut, Vallée d’Aspe, Pyrénées Atlantique (64). 90 osteproducenter udstiller og giver smagsprøver, konkurrence om den bedste ost. Læs mere her

3. august: Fête du Munster de Rosheim, Bas-Rhin (67), Alsace. Gastronomisk folkefest, smag Munster både kold og varm. Se hvor og hvornår her.

3.-4. august: Foire aux fromages à Livarot. Sidste år var der en konkurrence om hvor hurtigt man kan spise en Livarot på 780g.  Læs mere her.

14. august: Fête du Reblonchón.La Clusaz, Haute-Savoie (74), Rhône-Alpes.  Se mere her

Nyd din Livarot

Kommer du forbi en Livarot, så vil jeg dog anbefale dig at bruge mere end 1 minut og 57 sekunder på at nyde denne fine ost. Livarot er en rødkitost af komælk, og den stammer fra Normandiet, hvor munke første gang lavede den for 700 år siden. Ostens særtegn er de små bånd af siv (eller papir), der er viklet om den – og derfor kaldes den også “Le Colonel” (Obersten) – med reference til striberne på oberstens skulder. Båndene skulle oprindeligt hjælpe med at holde på ostens form, hvilket var nødvendigt på den tid. I dag er det rent kosmetisk.

En rødkitost som Livarot skal endelig ikke spises direkte fra køleskabet. Den kolde ost smager ikke af noget. Lad den i stedet stå på køkkenbordet og sprede sine dufte, mens den langsomt bliver tempereret. Så smager den allerbedst. Skab en stemning a la Normandiet, og server osten med et stykke groft brød og et glas Calvados eller æblecider. Og brug meget mere end 1 minut og 57 sekunder på at sætte den til livs!!!

PS. En af producenterne af Livarot har endog sit eget museum i byen Livarot, og der er også mulighed for at få en guidet tur.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Skriv en kommentar