“Ost og rødvin”. Sådan tænker vi nærmest per automatik. Men jeg vil påstå, at der gemmer sig større smagsoplevelser, hvis man vælger noget andet end rødvin. Det mærkede mine smagsløg selv, da jeg to oktober-søndage holdt ost & vin-workshops til et læserarrangement for kvinder arrangeret af ugebladet SØNDAG. Sammen med vinpigen Annette Roesbjerg (hun har endda lige skrevet en bog om vin til kvinder) guidede vi deltagerne igennem en smagning af fire oste og fire vine. Det var ret sjovt at opleve, at osten og vinen hver for sig smagte skønt – men at de sammen smagte endnu bedre. Der var nemlig tale om nogle sublime kombinationer, der fik det bedste frem i både osten og vinen.

Osten vinder altid

Hvis vinen ikke passer til maden, vil det altid være maden, der smager godt, mens vinen smager dårligt. En rødvin med masser af tanniner (garvesyre) passer rigtig godt til en rød bøf, men smager nærmest metallisk til en fed og cremet ost. Og det er jo synd for både osten og vinen. Derfor gælder det om at sætte den rigtige vin til osten.

Her er nogle retningslinjer til at finde det gode match:

Fire gode kombinationer

Vi smagte på disse oste og vine:

Match #1: Président Terroir (cremet og blød rødkitost) sammen med Ginglinger-Fix (hvidvin, Pinot Gris 2010, fra Alsace)

Match #2: Comté (gul, lagret ost) sammen med The Full Fifteen (rødvin med smag af frugt og lidt sødme, fra Australien, 2011)

Match #3: Sainte Maure (gedeost med hvidskimmel) sammen med Sauvignon Blanc 2011, (skøn hvidvin fra Cloudy Bay, New Zealand)

Match #4: Le Bleu (lidt salt blåskimmel med balanceret smag) sammen med Vintage Port, Quinta do Portal, Portugal (portvin fra 1999)

Alle vinene var fra Skovgaard Vine.

 

Ostebord med en vin til hver ost?

Der er ingen tvivl om, at det ville være optimalt at servere hver ost med sin egen vin, men det passer bare ikke altid til enhver hyggestund med lidt ost og vin. Men prøv næste gang at lade rødvinen ligge og vælg i stedet en vin med syre (hvidvin eller champagne) eller måske en portvin…!?

(Skal det absolut være rødvin, så find en let og frugtagtig vin som Ripasso eller Amarone).

Men ellers er der kun en måde at finde det gode match på: Kast dig ud i det og smag dig frem. God fornøjelse!

PS. Del gerne din erfaring her på bloggen.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Skriv en kommentar